7 octombrie 2011

Global vs Local

Global: Steve JOBS

Putem spune, fara indoiala ca la nivel global cel mai important om si eveniment este Steve JOBS. Fac referire la el nu prin prisma faptului ca foarte curand s-a petrecut trecerea in eternitate a ilustrului antreprenor si vizionar, ci pentru modul in care si-a organizat ultimele zile din viata sa.


In multe din interviurile sale spune ca ar trebui sa ne traim viata ca si cum ar fi ultima, pentru ca intrun final chiar vom avea dreptate. El asa a facut, a trait la maxim, a fost foarte exigent cu angajatii si asta s-a vazut in lucrarea sa, mostenirea pe care ne-a lasat-o. Nu cred ca marele Steve JOBS ar vrea sa il plangem, nu cred ca ar vrea sa il martirizam, pentru ca el nu s-a simtit in acest fel in nici o clipa din viata lui. A fost un vizionar si va maio trece multa vreme pana cand se va ridica sau se va naste un egal pentru el. Va mai trece multa vreme pana cineva il va depasi si atunci, daca el ar mai fi in viata, s-ar simti provocat sa devina din nou numarul 1.  

A plecat dintre noi implinit pentru ca stia ce a reusit sa indeplineasca, stia ca multa vreme de acum incolo NIMENI nu va ajunge acolo unde el era de foarte multa vreme. Si drept rasplata noi il jelim, il plangem, in loc sa ne mobilizam sa incercam sa ii depasim creatia, asta ar fi fost considerata de el drept jignire adusa geniului sau. Steve JOBS aprecia valoarea si devenea pentru el etalon, devenea un target, un ideal ce trebuia atins. 

Pentru binele vostru si pentru linistea lui incercati sa il depasiti, indrazniti sa ganditi a-l depasi si veti vedea cat de sus a fost fata oricine de pe aceasta lume. Dar tineti minte: VALOAREA nu are valoare daca bani sunt scopul pentru care vrem sa reusim in viata.

Local: Realitatea TV

Daca in lume  cativa dintre oamenii geniali ai planetei sunt preocupati de a inlesni viata oamenilor prin creatiile lor, in Romania se duc lupte intre aceeasi semeni pentru a cuceri cetatea celuilalt. Un astfel de exemplu este si lupta care se da pentru cetatea Realitatii TV, ce candva era numarul 1 la noi in tara. Televiziunea avea reporterii si realizatori de exceptie, dupa umila mea parere, care atunci cand era nevoie executau cu precizie ordinele venite de sus.

Acest curent, de subordonare unui partid politic sau altul, se simte in toata presa din Romania si singurul sector care cred ca inca nu este afectat este cel  al tabloidelor (poate ma insel). Mass-media, indiferent de formatul ei, nu mai serveste cetatenilor, asa cum a fost ea creata de la inceputuri si in present din pozitia de justitiar a devenit un instrument. Ceea ce se intampla la Realitatea Media nu face exceptie, mai ales ca anul viitor sunt alegerile, miza devenind tot mai mare. Cine castiga lupta, va castiga de fapt un centru care va putea inclina balanta in favoarea candidatului sau candidatilor preferati. 

Drumul pe care la parcurs aceasta televiziune a avut un urcus destul de abrupt, pe care la parcurs foarte greu si, nu de putine ori, a fost victima proprie sale obiectivitati. Fiind apriga in a critica regimul politic, fraudele de milioane de euro, a avut nenumarate controale de la fisc sau orice institutie care avea drept de contrul asupra agentilor economici. Deriva in care se afla in prezent i-a slabit din credibilitate, se observa o cancan-izare a programelor de stiri si toate astea s-au reflectat in cota de piata pe care o avea Realitatea TV. 

Marele castigator este, fara indoiala, Antena 3, care castiga tot mai multa influenta si cota de piata. Credibilitatea de care se bucura nu este constanta, din cauza patronului cu trecut dubios. Insa nici aceasta televiziune nu a scapat de stat, tot datorita criticilor mai mult sau mai putin obiective.

In final, viitorul presei s-a conturat de multa vreme si nu a facut decat sa transforme un ochi vigilent intrun ochi confuz si influentabil. De cele mai  multe ori este mai bine sa vezi cine ar avea de castigat dintro ancheta jurnalistica, decat sa incerci sa intelegi ce a vrut sa spuna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu