12 octombrie 2011

Orient vs Occident

Daca in trecut neintelegerile se rezolvau prin lupte, ei bine in prezent acestea au capatat noi forme prin care diferentele de opinie sunt rezolvate. 


Printre cele mai costisitoare arme folosite in razboaiele de astazi sunt embargou-rile. Pe langa faptul ca au fost interzise, acestea sunt foarte greu de aplicat pentru ca este nevoie de un grup de tari pentru a putea izola cu adevarat un inamic. Metoda de embargou a fost rafinata in zilele noastre si nu se mai aplica o blocada ci se folosesc tot felul de instrumente financiare , ale caror consecinte adunate nu fac decat sa certifice ca este folosita. De exemplu daca inainte o tara era impiedicata sa exporte la granitele proprii, acum exporturile pot avea probleme la intrare in tara unde se face importul prin impunerea unor taxe care au fost de mult abolite. 

Un astfel de caz face ca America sa se gandeasca la impunerea unor taxe pentru importurile din China, insa trebuie gasita o forma care sa nu contravina conventiilor in vigoare intre statele lumii, astfel incat sa nu se faca discriminare fata de ceilalti exportatori. Senatorii americani s-au gandit la o astfel de taxa pentru a influenta preturile mici ale produselor importate din China, in acest fel produsele interne vor fi mai atractive si productia ar creste. Crescand productia interna veniturile si implicit profitul se vor gasi pe un trend ascendent, iar in perioada urmatoare se asteapta ca si numarul locurilor de munca sa creasca. Prin aceasta masura se urmareste scaderea deficitului si a indecelui de somaj, rezultatele se vor simti dupa o lunga perioada. 

Pe de alta parte indecele productiei industriale a avut in ultima perioada o crestere foarte mica de 0,20% in perioada anterioara. Economistii americani estimand ca pana saptamana viitoare, cand se va face urmatoarea raportare, cresterea sa se mentina fata de ultimul raport.

Indicele Productiei Industriale masoara valoarea totala a productiei realizata de fabrici, mine si companii de utilitati. Sectorul industrial combina sectorul energetic cu sectorul manufacturier. Un trend ascendent are un efect pozitiv asupra monedei deoarece nivele ridicate ale productiei reprezinta un semn al unei economii puternice. Productia Industriala reactioneaza rapid la inversarile ciclurilor economice si poate reprezenta un indicator important cu privire la anagajarile din sectorul manufacturier, veniturile medii si veniturile personale. Cifra publicata privind Productia Industriala poate fi ajustata cu numarul de zile lucratoare pentru o anumita perioada de timp si/sau sezonier pentru a evidentia modificarile asupra productiei provocate de anotimp/starea vremii. Aceste rezultate nu vor fi putea sustinute multa vreme pentru ca, asa dupa cum spun multi specialisti, masurile luate in ultima vreme nu fac de cat sa stimuleze productia pe termen scurt si consmul in exces.

China: pib in scadere. 

Produsul Intern Brut (PIB) sau Venitul Intern Brut (VIB) este una din modalitatile de masurare a venitului si a productiei nationale pentru economia unei anumite tari. PIB-ul este definit ca valoarea tuturor bunurilor finite si serviciilor produse in interiorul unei tari intr-o anumita perioada de timp (de obicei un an calendaristic). Este deasemenea considerat a fi suma valorii adaugate la fiecare etapa a productiei (etape intermediare) pentru toate bunurile finite si serviciile produse in interiorul unei tari intr-o anumita perioada de timp, fiindu-i atribuita o valoare in bani. Numarul publicat reprezinta modificare procentuala a PIB-ului nominal fata de trimestrul sau anul anterior.

Cresterea PIB-ului Chinei pentru trimestrul al doilea a fost de 9,50%, iar estimarile cele mai optimiste pentru urmatorul trimestru dau procentul de 9,20% ca fiind maximul ce poate fi atins. Acest trend de scadere se pastreaza de o anumita perioada, din cauza masurilor de protectie a economiilor nationale luate de statele din economia mondiala. Exporturile Chinei se vor putea lovi in viitor de taxele vamale impuse de mai multe state, avand impact major asupra PIB-ului sau si implicit asupra inflatiei si locurilor de munca.

O alta problema ar fi valoarea depreciata a monedei nationale chineze in raport cu monede chineza, care nu face decat sa influenteze negativ economia mondiala. Aspectul a fost constatat de catre americani in urma unor analize economico-financiare foarte amanuntite si o apreciere foarte mica ar putea genera cresteri benefice pentru economia SUA.

Parerea mea este ca americanii cauta rezolvarea problemelor lor in alta parte decat in ograda din care fac parte. Asa s-a intamplat de foarte multe ori in istorie si asa se va mai intampla de acum incolo. Cand au fost atentatele de la 11 septembrie, toti ceilalti erau vinovati, numai ei nu erau vinovati de faptul ca nu au fost in stare sa previna astfel de evenimente. Acum incearca sa rezolve criza lor, pe care tot ei ai generat-o prin parghii care nu fac decat sa mute pisica in curtea vecinului, incurajand speculatiile si nemunca. 

Pe viitor nu se va schimba  nimic.

Moneda chineza nu se va aprecia, americanii se vor folosi de orice mijloace de constrangere si intimidare pe care le au la dispozitie, ce va fi urmata de o izolare fata de China. Problema este ca din punct de vedere al influentei economice America nu mai sperie pe nimeni si astfel agentiile de rating isi vor face treaba, vor taia acolo unde se va putea, fapt ce va lovi in toate economiile lumii. Daca conducatorii din China isi vor pastra calmul si vor lua masurile potrivite, atunci masurile luate de americani nu vor avea efect negativ asupra lor ci dimpotriva.

Este de asteptat ca Indicele Productiei Industriale din America sa scada, in ciuda estimarilor optimiste si Produsul Intern Brut al Chinei sa creasca peste valoarea estimata, in ciuda estimarilor pesimiste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu