31 octombrie 2011

Economie in deriva, importanta maxima a deciziilor

Dupa o mica amanare, intalnirea care avea sa hotarasca soarte Greciei a avut loc si hotararile ce aveau sa fie luate nu s-au lasat asteptate.

 
In urma acestei intalniri s-a hotarat stergere a 50% din datoria externa a Greciei, impreuna cu cedarea acesteia din urma a unor functii pe care UE le va administra pana la iesirea din impas. In tara cei mai multi dintre cetateni cred ca Grecia va avea de suferit in urma acestor hotarari, fiind afectata serios suveranitatea. 

Dupa parerea mea acest moment seamana foarte mult cu momentul de dupa cel de al doilea razboi mondial cand invingatorii au impartit placinta cea mare care se chema Europa. De acum insa soarta Greciei va depinde exclusiv de generatiile viitoare de politicieni si cred ca vechiul spirit al intelepcinii acestui popor va reusi sa razbeasca.

 In urma acestui fapt principalele monede au suferit schimbari de curs valutar in raport cu celelalte, fiind influentate si de alte evenimente economice. Astfel ca in urma revoltarii politicienilor britanici fata de constrangerile UE si fiind impotriva unor decizii ale forurilor comunitatii, lira sterlina s-a apreciat fata de dolar si s-a depreciat in raport cu leul. Contrar previziunilor dintrun post anterior, in care am spus ca ar putea sa se deprecieze si in raport cu dolarul, lira sterlina a crescut usor, sustinuta fiind de pozitia adoptata de executivul britanic. Moneda euro a cunoscut de asemeni o usoara apreciere in raport cu dolarul si o usoara depreciere in raport cu leul.

Pentru saptamana aceasta cele mai importante evenimente sunt anuntarea cifrelor realizate pentru produsul intern brut in UK(01.11.2011), decizia privind rata dobanzii a Bancii Centrale a Romaniei(02.11.2011), decizia privind rata dobanzii a FED din SUA(02.11.2011).

Produsul Intern Brut (PIB) sau Venitul Intern Brut (VIB) este una din modalitatile de masurare a venitului si a productiei nationale pentru economia unei anumite tari. PIB-ul este definit ca valoarea tuturor bunurilor finite si serviciilor produse in interiorul unei tari intr-o anumita perioada de timp (de obicei un an calendaristic). Este deasemenea considerat a fi suma valorii adaugate la fiecare etapa a productiei (etape intermediare) pentru toate bunurile finite si serviciile produse in interiorul unei tari intr-o anumita perioada de timp, fiindu-i atribuita o valoare in bani. Numarul publicat reprezinta modificare procentuala a PIB-ului nominal fata de trimestrul sau anul anterior. Pentru trimestrul al doilea in Marea Britanie a fost realizata o crestere de 0,10% si se asteapta o crestere de cel putin 0,30% in trimestrul trei incheiat. Colaborat cu apreciarea monedei in fata concurentei americane nu fac decat sa anunte o posibila crestere a economiei britanice, care in ultima perioada a avut parte de o scadere a increderii maselor in sansele de relansare.

In ceea ce priveste rata dobanzii de referinta formula de calcul este media aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzilor depozitelor atrase, operatiunilor reverse repo si operatiunilor repo din luna anterioara celei pentru care se face anuntul. Desi suna mai complicat decat este, rezultatul pe care il provoaca este crestrea sau descrestrea dobanzilor la depozite sau la credite si implicit cresterea sau descresterea economiei. Valoarea actuala in Romania este de 6,25% si este de asteptat ca valoarea ei sa scada, fiind influentata indirect de atingerea unui nivel al inflatiei sub target.

Pentru America rata de dobanda de referinta a Rezervei Federale este rata de dobanda la care bancile imprumuta overnight fondurile detinute la Rezerva Federala altor banci. De obicei, un astfel de imprumut este efectuat pentru a asigura faptul ca institutiile indeplinesc conditiile cerute de Rezerva Federale. Rata de referinta a Fed este de obicei foarte apropiata de Rata de Refinantare. Aceasta din urma reprezinta rata de dobanda pe care Fed o percepe bancilor pentru a le imprumuta, avand ca scop indeplinirea cerintelor privind rezervele, cerinte stabilite de Fed. Dupa explozia crizei FED a tinut dobanda de referinta putin peste 0%, astfel ca valoarea actuala este de 0,25% si se asteapta ca acest procent sa fie mentinut si in perioada urmatoare cu mici scarficii.

Rezultatele nu vor intarzia sa apara in perioada imdiat urmatoare, o concluzie generala fiind imposibil de sintetizat in conditiile in care sunt foarte multi factori de luat in calcul. Principalele aspecte care vor fi cele mai evidente se vor regasi in cursurile de schimb al principalelor monede intenationale.

Este de asteptat ca leul si euro sa continue tendinta de apreciere (leu fata de euro si dolar, iar euro fata de dolar) in urma atingerii unui prag al inflatiei mai scazut fata de asteptari(pentru leu) si in urma deciziilor luate la nivel inalt. In ceea ce priveste lira sterlina sunt sanse ca si aceasta se creasca in raport cu monedele internationale. Indeciziile administratiei Obama, in America, fac foarte mult rau dolarului in continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu