27 octombrie 2011

Cum afecteaza increderea consumatorilor moneda?

Indicele Increderii consumatorilor masoara nivelul increderii in performanta economiei al gospodariilor. 


In general, o cifra in crestere actioneaza ca un precursor pentru cheltuielile de consum mai ridicate, care conduc la o crestere a economiei. De asemenea, rezultatul raportului poate fi descompus in mai multe parti oferind o imagine detaliata a situatiei pentru intreaga tara. Sondajul privind increderea consumatorilor efectuat de agentii este unul dintre cei mai urmariti indicatori. In Anglia sunt urmarite rezultatele oferite de GfK. Rezultatele sondajului sunt transpuse intr-un indice, unde 0 reprezinta valorea centrala. Cifra publicata reprezinta modificarea procentuala.

In America studiile sunt subventionate de stat catre universitati, cea luat in calcul astazi este Universitatea din Michigan. Indicele increderii consumatorilor realizat de Universitatea din Michigan masoara increderea consumatorilor cu privire la finantele personale, conditiile de afaceri si puterea de cumparare, fiind realizat prin efectuarea catorva sute (500) de apeluri telefonice. Acest indicator este considerat unul dintre cei mai importanti indicatori ai increderii consumatorului din SUA si este apreciat pentru informatiile pe care le ofera. Sondajul chestioneaza o mica parte din totalul consumatorilor si este mai putin cuprinzator decat indicele increderii consumatorilor realizat de alte agentii specializate. De obicei, un nivel in scadere al increderii consumatorilor este insotit de o scadere a veniturilor si salariilor precedand scaderi ale cheltuielilor de consum. Un indice mai scazut sau in scadere este considerat un semn al unei posibile incetiniri a economiei. Ca urmare, investitorii, retail-erii si traderii urmaresc acest indicator pentru a descopri indicii cu privire la starea generala a economiei. Cifra publicata este calculata prin efectuarea diferentei intre procentul raspunsurilor favorabile si procentul celor nefavorabile. 

Astfel ca vineri,  28.10.2011, vor fi anuntate rezultatele ambelor sondaje, atat in Marea Britanie, cat si in America.

Daca valorile rezultate sunt pozitive, atunci cheltuielile de consum vor creste. De aici rezulta ca economia va creste si va fi nevoie de lichiditati pentru achizitie de materie prima, ceea ce va duce la aprecierea monedelor nationale. Atat dolarul, cat si lira sterlina se vor putea aprecia in perioda imediat urmatoare in cazul unor rezultate pozitive ale acestor indici. 

De cateva zile, lira sterlina continua un trend de apreciere in raport cu dolarul (verificati istoricul cotatiilor din dreapta), aceeasi situatie este si in cazul monedei euro in raport cu dolarul.

In cazul unor indici pozitivi sau a unor usoare cresteri, efectul pe termen scurt va fi de apreciere a monedelor nationale sau europene. In Regatul Unit la ultima raportare se inregistra o scadere cu 30%, ceea ce inseamna foarte mult, care pe fondul instabilitatii politice din zona euro are foarte multe sanse sa mai scada. O consecinta imediata ar fi deprecierea lirei sterline, care dupa parerea mea va avea loc. Spun acest lucru pentru ca ultima adunare care avea sa hotarasca solutiile de rezolvare a efectelor crizei economice, cel putin pentru o perioda scurta, a fost amanata.

In America a fost inregistrata o crestere de 57,5% si pentru perioada urmatoare este estimata o crestere a increderii consumatorilor de 57,8%. Personal cred ca acest indice are toate sansele sa ramana la aceasi valoare ca si raportarea anterioara sau de usoara scadere, ceea ce va face ca dolarul sa se mentina la aceeasi rata de schimb sau sa se deprecieze.

In ceea ce priveste moneda euro, in perioada urmatoare, se va inregistra o usoara crestere dat fiind intensitatea discutiilor privind recapitalizarea bancilor si necesitatea urgenta in folosirea monedei pentru a imprumuta statele aflate in dificultate.

Aceste concluzii pot varia in functie de implicarea si strategia statelor in privinta politicii monetare, in schimb nu cred ca vor exista diferente majore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu