14 noiembrie 2011

Atom vs Zeus

//UPDATE: Indicele vanzarilor cu amanuntul au scazut cu 0,50% fata de luna luna septembrie in USA,  numarul cererilor de somaj din Anglia a scazut la 5300 fata de 20.000, cat se estimase initial pentru luna in curs, indicele preturilor de consum realizat este identic cu cel estimat si anume de 0,30% pentru UE.




Actiunea din filmul "Real Steel"(pe care va recomand cu caldura sa il vizionati) este transpusa in realitate in Europa.

In filmul cu pricina are loc o ascensiune a eroului principal intro lume a viitorului in care omul foloseste mijloace mecanice de exprimare, o lume in care tehnologia serveste drept mijloc comunicare. Sporturile de contact vor folosi roboti pentru a simula lupta dintre doi competitori. Astfel ca in box robotii copie tot mai fidel miscarile si actiunile unui om intro lupta reala. 

Filmul aduce fata in fata doua tipuri de competitori.

Unul care are succes, obtine victorii, are un robot de temut pe nume Zeus si putini sunt cei care au curaj sa il provoace la un duel direct. Celalalt este falimentar, isi face robotii doar din resturi si esueaza de fiecare data. Doar ca in final reuseste sa asambleze un robot, al carui nume este Atom, ce ii va face mari probleme, in confruntarea finala, lui Zeus. Ce legatura are acest film cu economia mondiala?

Sa consideram ca personajul de succes este Europa, iar Zeus este multimea instrumentelor(armelor) de care dispune. De cate ori FMI, BCE sau alta institutie financiara europeana a intrat in vreun stat propunand solutiile lor, acestia nu au intampinat rezistenta. Din acest motiv s-a ajuns ca in majoritatea tarilor din uniune emisarii UE sa obtina mici victorii, care pana acum au reusit sa mentina o fragila stabilitate. Totusi crearea acestor instrumente a facut ca cei care conduc cele mai importante state din UE sa se ascunda in spatele lor si prin ele sa impuna dorintele celor din umbra intrun joc care are ca miza insasi independenta financiara. 

In ultimii ani costurile pe care trebuie sa le plateasca creditorilor de catre state au crescut semnificativ si in lipsa unei negocieri eficiente acestei nu vor face decat sa subjuge tarile care "beneficiaza" de imprumuturi. .

Revenind la povestea noastra Atom si competitorul falimentar este reprezintat de, bineinteles, Grecia.

Daca in prima faza a incercat sa se lupte direct cu aceasta uriasa caracatita care a ajuns in prezent UE, in cele din urma a schimbat tactica incercand una mai mult defensiva, ca apoi sa o schimbe pe o carte de atac.

Ce inseamna asta? In urma cu ceva vreme grecii au anuntat ca nu vor accepta acordul propus, in mare masura, de Franta si Germania, pentru ca apoi sa revina la ganduri mai bune, au schimbat primul ministru si au spus ca vor reveni asupra deciziei. Dupa schimbare au dat un comunicat in care si-au exprimat intentia de a renegocia acordul propus anterior. Acest fapt coraborat cu criza accelerata a datoriei externe italiene, plus schimbarile politice au facut ca astazi euro sa scada in raport cu moneda nationala a Romaniei, desi in raport cu dolarul a crescut, iar dolarul s-a depreciat in raport cu leul. Lira sterlina s-a apreciat in raport cu dolarul si s-a depreciat usor fata de leu.

In perioada urmatoare este foarte importnt de urmarit cursul evenimentelor in care vor fi anuntate cifre importante ale economiilor ce influenteaza direct mediul economic mondial. 

Pe 15.11.2011 America va anunta variatia vanzarilor cu amanuntul, unde se estimeaza un procent de  0,20%, in conditiile in care raportul anterior consemna o crestere de 1,10%, ceea ce va insemna o continuare a deprecierii dolarului in raport monedele intenationale. 

Indicele vanzarilor cu amanuntul masoara valoarea totala a bunurilor si serviciilor vandute in fiecare luna. Un trend ascendent are un efect pozitiv asupra monedei deoarece Vanzarile cu Amanuntul detin o parte importanta din cheltuielile de consum, care sunt un factor important de crestere economica, cu impact semnificativ asupra PIB-ului. Traderii urmaresc cu atentie acest indice deoarece este primul indicator publicat intr-o luna care prezinta evolutia comportamentului consumatorilor. Cifra prezentata reprezinta modificarea procentuala a vanzarilor cu amanuntul raportata la luna anterioara sau anul precendent.

Pe 16.11.2011 UK va anunta numarul cererilor de somaj ale personelor care au solicitat acest serviciu de asistenta pentru prima oara. De la ultima raportare, cand s-au inregistrat 17.500 de noi solicitanti pentru ajutorul de somaj, se estimeaza ca vor fi inregistrate aproximativ 21.700 de cereri.

Acest indicator masoara modificarea numarului de persoane care au completat cereri de ajutor de somaj pe parcursul lunii anterioare dar desfasora un proces activ de cautare a unui loc de munca. Indicatorul este folosit ca un barometru pentru a masura situatia actuala exsistenta in piata muncii din Marea Britanie. Cifra publicata reprezinta o valoare absoluta. O crestere ridicata a numarului de locuri de munca acompaniaza de obicei o economie in expansiune si poate aprinde presiuni inflationiste. Este de asteptat ca lira sterlina sa se deprecieze datorita cresterii costurilor cu asistenta sociala.

Pe 16.11.2011 UE va anunta valorile pentru indicele preturilor de consum, fata de o crestere de 0,80% de la ultima raportare se estimeaza ca se va realiza doar 0,30%,  ceea ce inseamna ca inflatia a scazut si aceasta se va reflecta intro corectie prin micsorare a dobanzii de referinta europene. 

Indicele Preturilor de Consum reprezinta unul din principalele etaloane de masurare a inflatiei. Intr-o forma simplificata, IPC masoara accelerarea pretului unui cos fix de bunuri si servicii. Un IPC mai ridicat indica faptul ca preturile cosului agregat au crescut, deci este nevoie de o cantinate mai mare de moneda pentru a cumpara aceleasi bunuri si servicii. IPC poate fi impartit intrun "nivel de baza" care exclude componentele volatile ale indicelui, care de obicei contin alimentele si energia. Elementele volatile depind de la tara la tara. De regula, bancile centrale acorda o importanta sporita IPC fara preturi volatile. O inflatie in crestere excesiva, va determina Banca Centrala sa ia in considerare o crestere a ratelor de dobanda, in timp ce o inflatie in scadere ii va oferi Banci Centrale posibilitatea de a reduce rata dobanzii de referinta. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu