22 noiembrie 2011

Liber ales sau impus?

"Daca votul ar schimba ceva, atunci sigur ar fi fost declarat ilegal de foarte multa vreme"

Traim vremuri tulburi, nu din punct de vedere al masurilor sau actiunilor ce trebuie sau vor trebui luate ci al oamenilor si intereselor ce sunt implicate in procesul decizional.


Sportul rege care este practicat in aceasta perioada si in cea urmatoare este alergatul dupa ciolan. Instrumentul care a revolutionat felul in care evenimentele iau amploare si se desfasoara este mass-media, cu toti factorii care il alcatuiesc. Mass-media si politicul se folosesc unul de celalalt pentru ca fiecare sa prinda o parte cat mai mare din ciolanul care este aruncat in lupta. Pentru o scurta perioada se nasc aliante, se nasc perechi ce vor avea viata scurta, pana la impartirea prazii.

Pentru mass-media ciolanul reprezinta cota de piata, coata din bugetul de publicitate al comerciantilor "onesti", expunerea de care vor avea parte. In prezent toata atentia este indreptata catre Antena3, care are si un parteneriat cu CNN, astfel ca orice zvon marunt poate ajunge in prime-time in intreaga lume. Puterea desfasurata de Antena3 demonstreaza dorinta acerba de a castiga cat mai mult din ciolanul de anul viitor al alegerilor. Votul pe care il vom da anul viitor(eu unul nu am votat niciodata si nici nu voi vota) va fi unul foarte important ... pentru cei ce vor fi alesi, nu pentru noi, niciodata nu a fost vorba de noi cei marunti. Romanii lui Cezar si ai lui Traian, cuceritorul Daciei aveau un concept de marketing care a dat roade atunci, functioneaza si acum, se numeste "paine si circ". Atata vreme cat mass-media ofera circul, isi castiga partea din prada si politicul ramane cu restul, dupa ce a aruncat o paine multimii infometate inainte de vot.

Politicul din totdeauna s-a impartit in doua, putere si opozitie.

Opozitia a dejucat dintotdeauna planurile puterii si fiecare dintre ele au incercat sa sape imaginea, in fata electoratului, a celeilalate. Rezultatul obtinunt este haosul prezent, care va continua sa se acutizeze pe masura ce ne apropiem de alegeri. Daca la americani sunt doar doua partide politice, la noi fragmentarea nu a dus la mai nimic bun. Deferentele de opinii si interese(alimentate de factori externi comerciali) au facut ca lucruri bune pentru muritorii de rand sa moara inainte de a se naste. Ce am obtinut?

Frustrare, incredere mica in clasa politica si in fiecare din noi speranta moare cate putin in fiecare zi. Am acumulat un sentiment acut de neputinta, cel putin eu asa simt. Vietile noastre sunt hotarate de o mana de oameni care sunt niste mercenari si care o data la patru ani se schimba intre ei. 

Si atunci va intreb: CARE E DIFERENTA DACA VOTAM SAU NU VOTAM?

Raman eu cu constiinta impacata ca mi-am exprimat alegerea, cu ce ma ajuta? La primarie trebuie sa dai spaga, la doctor la fel, politistul iti gaseste un buton lipsa la telefon, se schimba ceva in toate astea? Va spun eu: nu se schimba, pentru ca nimeni nu are interes sa schimbe! 

PENTRU CE SAU PENTRU CINE AR FACE O SCHIMBARE?

Daca toate ar merge bine si toti si-ar face treaba, atunci nu ar mai putea sa alimenteze sentimentul de schimbare o data la fiecare patru ani si nu ar mai fi ciolan, nu ar mai fi paine si circ. Nu ai mai avea sentimentul ca esti important si cand pui stampila, sa crezi ca ai avut o contributie mica la SCHIMBAREA ce se va petrece in scurt timp dupa alegeri.

Dupa "paine si circ", de la stramosii nostrii a mai fost preluat un alt concept de marketing "dezbina si stapaneste".

"Elementar, draga Watson!", ar spune geniul in investigatii Sherlock Holmes. Prezentare mai multor puncte de vedere, in care combatantii isi exprima doleantele, nu face decat sa distraga atentia de la adevaratele probleme, de la esenta de la care e pornit procesul, zis, democratic al alegerilor. Esenta este continuarea progresului, continuarea actiunilor ce vor contribui la bunastarea alegatorilor, dar ce spui tu Frantz?!

Ei pierd timp cu acuze, cu sapaturi in trecutul contracandidatilor, cu orice altceva decat motivul esential pentru care s-a inscris in cursa alegerilor, acela de reprezentare a celor care l-au ales. Noi ce facem? Facem ce am facut din '89 incoace, dam sanse, iertam, inghitim "painea si circul" ieftin pe care ni-l dau sau pierdem timpul certandu-ne intre noi, facandu-le jocul dupa ce ne-au dezbinat si ne stapanesc.

Ce am putea face? Fiecare sa isi faca treaba pe bucatica lui. Adica doctorul sa vindece neconditionat, fara a astepta atentii, preotul sa isi indeplineasca menirea, politistul sa combata crima, judecatorul sa condamne fara sa se lase influentat si oricine altcineva sa isi faca treaba. 

E greu? Desigur, nimeni nu contesta. O sa dureze? Foarte probabil sa nu se sfarseasca niciodata. Continuam? HOTARAT DA, alta cale nu exista, nu avem de ales si pana la urma EI au nevoie de NOI, putem sa ii schimbam, dar deocamdata alegerilor noastre NU CONTEAZA, nu schimba nimic.

Pas cu pas, incepand cu lucruri marunte putem crea ceva maret asa cum meritam fiecare dintre noi, asa cum merita aceasta tara care acum e pe mana fanariotilor si mercenarilor, sa ne recastigam tara ... E DREPTUL NOSTRU!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu