30 noiembrie 2011

Am descoperit reteta succesului in afaceri!

Acest mesaj apare in foarte multe reclame si promo-uri care sunt afisate in world wide web, iti promit ca iti vor impartasi un secret prin care tu vei ajunge la prosperitate, vei strange averi, vei avea tot ce iti vei dori. Am simtit nevoia sa public acest post enervat de astfel de anunturi care inca mai gasesc creduli, altfel nu ar fi afisate pe multe site-uri.


In primul rand nu exista o reteta pentru a avea succes in afaceri, ci exista aproximativ sapte miliarde de retete(cam atatia suntem pe Pamant) prin care putem avea tot ce ne dorim de la viata. Fiecare persoana poate face ce vrea, poate avea ce vrea de la viata si atat cat vrea, reteta va trebui sa o descopere singur. Spun asta pentru ca nimeni nu poate garanta ca reteta, planul aplicat de altii se va potrivi si voi. 

De multe ori ne gandim, privim in jur si incercam sa observam, pentru ca apoi sa ne intrebam ce afacere credem ca am putea face si sa ne reuseasca ... insa rezultatele vrem sa apara peste noapte. Iar gresim si in plus mai aplecam urechea la cei din jur(care nu toti sunt binevoitori) stricandu-ne elanul, asa ca din ideea noastra va ramane doar praful. O alta greseala pe care proaspetii antreprenori o fac(am facut-o si eu) este sa copieze alte afaceri care merg si aduc proprietarilor profituri frumusele. Copiatul nici la scoala nu tinea de multe ori, daca aveti in minte asa ceva, atunci renuntati la ea cat mai aveti timp si nu ati investit bani sau nu ati investit multi. 

Nici cu francizele nu merge foarte bine. Taxele de achizitie a dreptului de folosinta sunt foarte mari, redeventele anuale sau lunare la fel de mari, iar francizatului ii raman pe cap toate cheltuielile curente ce nu sunt de neglijat. Dupa toate astea benificiarul francizei trebuie sa scoata si profit. Acest produs numit franciza este realizat, prin conditiile impuse in contract, sa aduca un venit consistent si sigur companiei care a vandut-o si este asemanator cu un produs bancar.

Sa recapitulam: nu exista reteta, reusita nu vine peste noapte, nu merge sa copiati afaceri, cu francizele nu este chiar roz, pai si nu mai facem afaceri?

Raspunsul este categoric DA! Spun asta pentru ca, in ciuda tuturor piedicilor si lipsurilor, omul a reusit sa evolueze si sa se adapteze(altfel nu ar fi animalul dominant in lume). Am spus la inceput ca exista aproximativ sapte miliarde de retete, asemenea painii care difera de la casa la casa sau de la un producator la altul, la fel fiecaruia dintre noi ii este specifica o reteta in afaceri. Ingredientele pe care fiecare dintre noi le adauga difera sau difera doar cantitatea in care sunt amestecate, insa rezultatul asteptat este acelasi ... succesul.

Avand la activ doua afaceri esuate am invatat cateva lucruri care pe viitor imi vor prinde bine atunci cand o lansa pe a treia. Pentru am in lucru un nou proiect si de data asta sunt sigur ca va avea succes, la fel cum am fost sigur ca si celelalte doua vor avea succes. De aici se poate trage o concluzie care nu a fost sintetizata de mine, ci de mogulul imobiliarelor Donald Trump: "Succesul in afaceri vine daca treci din esec in esec cu acelasi elan! Nu trebuia sa te dai batut niciodata(Never give up!)". Veti spune: "Cum vine asta? Daca dai gres o data, de doua ori, atunci poate nu e de tine sa fii om de afaceri?". Eu am sa va raspund ca nu e adevarat si am sa va dau exemple simple din viata de zi cu zi: 

Atunci cand cheia nu deschide usa de la intrare, ce faci? Mai incerci inca o data si inca o data, pana reusesti sa o deschizi, adevarat? Sigur ca da!
Atunci cand nu iti iese o parcare asa cum vrei, ce faci? Repeti miscarea pana iti iese asa cum vrei, corect? Sigur ca da!

Pana nu demult, oamenii aveau in casa lumanari si nu becuri. Un om pe nume Thomas Edison, impreuna cu asistentii lui incercau sa realizeza lampa cu incandescenta(becul), insa toate incercarile sau soldat cu esec. Avusese cam doua mii de incercari in care rezultatul asteptat era primul bec(succesul). Intro zi, in care Edison repunea experimentul in functiune este intrebat de ce tot incearca, daca acum nu a avut parte decat de esecuri. Raspunsul lui Edison a fost pe masura geniului sau: "Pana acum am descoperit doua mii de feluri prin care nu pot face un bec, reusita nu poate fi departe!". Legenda sau nu, eu sunt sigur ca este un sambure de adevar, altfel nu vad cum in prezent avem lumina in casa doar prin apasarea unui buton.

Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Daca iti place ce faci, vei avea succes!

Toate afacerile au pornit de la niste simple hobby-uri, activitati zilnice care faceau placere cuiva s-au transformat in afaceri de milioane de euro sau dolari. Suma pare exorbitanta, dar ea nu trebuie sa ne fie telul, stabiliti-va un tel mai mic sa zicem zece mii, o mie de euro sau dolari. In acest fel ajungem la un alt ingredient pe care il puteti ingloba in reteta: planul(care trebuie sa cuprinda un tel, un target). Un plan de afaceri, chiar si unul gresit este mai bun decat sa nu ai nici unul, este foarte important. Daca inca nu va descurcati sa concepeti un intreg plan de afaceri, atunci construiti-l etapa cu etapa si de la etapa la etapa. Pentru a parcurge un drum pe timp de noapte nu aveti nevoie sa fie luminat pana la capat, aveti nevoie sa vedeti doar ce este in fata voastra. Cam la fel este si cu planul de afaceri, in timp ce treceti printro etapa, veti stabili planul pentru urmatoarea si tot asa. Aveti la dispozitie o resursa imensa pentru care platiti atat de putin: internetul - FOLOSITI-L! Daca faceti ceva cu placere, continuati sa il faceti, puneti la punct toate detaliile, cautati informatii pe internet, invatati si puneti in pratica. Aveti la dispozitie atat de multe si folositi atat de putine, la fel se intampla si in cazul creierului, nu mai asteptati sa cada de sus.

Brian Tracy, speaker motivational, spune ca pentru a termina o facultate sau un master un student citeste multe carti, participa la un anumit numar de cursuri pentru ca apoi el sa primeasca o diploma prin care se atesta acest lucru. Prin cunostintele pe care le asimileaza(sau nu) acel student devine o persoana care este experta in domeniul studiat si isi poate da cu parerea sau chiar scrie o carte. Tu poti face asta fara sa fii nevoit sa mergi la cursuri, sa dai teste sau sa platesti taxe de studiu imense. Daca vrei sa iti faci o afacere intrun anumit domeniu, atunci invata citeste tot ce exista despre acel domeniu, participa la seminarii(unele dintre ele sunt gratuite) organizate de persoane care au o experienta destul de mare in afaceri. 

Toate cele de mai sus trebuie sa le faci in timp ce ai un venit stabil, un loc de munca stabil, cel putin pentru o perioada.

Daca nu esti elev sau chiar student, atunci ai nevoie de un venit pentru inceput, care sa iti sustina un minim de confort de care ai nevoie. Tot ce ai nevoie iti este oferit aproape gratuit si foarte aproape de tine, trebuie doar sa faci primul pas. De cele mai multe ori aceste ingrediente din reteta nu ai nici o valoare in reusita ideii de afaceri, asta pentru ca diferenta a fost determinata de aptitudinile antreprenorului, aparitia succesului fiind doar o chestiune de timp. Pana la urma totul se rezuma doar la un individ, la tine si cat elan, cata initiativa, cata dorinta ai pentru a reusi.
In final as mai avea un ultim sfat, care este probabil si conditia ca o afacere sa demareze cu succes si anume: stabilirea bugetului pe care se bazeaza. Daca pentru initierea unui start-up aveti nevoie de un credit, atunci aveti doua posibilitati: reganditi proiectul(astfel incat sa nu mai aveti nevoie de credit) sau renuntati la el. Venitul actual al vostru trebuie, neaparat, sa poata sustina dezvoltarea afacerii si cheltuielile voastre lunare, pentru a nu fi nevoit sa faceti eforturi mari sau inutile(contractarea unui credit). In cazul in care aveti nevoie de o suta lei sau de doua sute de lei, acesta nu este un efort mare, dar in cazul in care aveti de platit rata, chiria la magazin, chiria la apartament, atunci situatia se complica.

Pentru sfaturi sau recomandari lasati comentarii, raspund cu placere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu