6 decembrie 2011

Esec = Succes

Mi-a placut destul de mult matematica la scoala dar niciodata nu m-am gandit ca as putea sa invat ceva despre esec folosind asta. 


De fapt, dupa ce am descoperit ceea ce urmeaza sa-ti spun mai jos despre cum sa tratezi esecurile am fost furios ca n-am invatat asta mai devreme. Puteam sa evit multe cazaturi in viata daca la ora de matematica as fi invatat tehnica simpla prin care orice esec devine un lucru pozitiv si ma aduce mai aproape de rezultate.

Uite care e tehnica: Orice lucru pe care vrei sa il faci in viata are la baza niste fapte, niste date clare, niste realitati. Este principiul Cauza - Efect. Faci X...se intampla Y. Tot ce trebuie sa faci este sa calculezi care este rata ta de succes din incercarile pe care le faci. Sa spunem ca treaba ta este sa dai telefoane si sa te intalnesti cu clienti ca sa semnezi contracte si sa fii platit la sfarsitul lunii. Sa spunem ca dai 100 de telefoane pe luna si iti iese un contract. E demoralizant, nu? Din 100 de telefoane unul singur e un succes, celelalte sunt esecuri, sunt oameni care te injura, care te resping, care nu vor sa auda de tine, care cred ca esti urat, pitic si iti miroase gura. Si esecurile te deprima atat de tare incat abia faci contractul ala, lunar. 

Daca ti-as arata o metoda prin care sa treci usor de la depresie la nerabdarea de a avea mai multe esecuri ai zice ca sunt nebun, nu? Sa calculam intai care e rata ta de succes. Daca dai 100 de telefoane si ai 1 client...rata de succes este 1%. Restul de 99 de telefoane sunt esecuri. Intrebare importanta: Ce trebuie sa faci ca sa ai 2 clienti? Raspuns: Trebuie sa ai 198 de esecuri. Matematic, tot ce trebuie sa faci cand ai un esec este sa continui. Cu cat mergi inainte, te apropii de al doilea client. Data viitoare cand ai un esec mare, linge-ti ranile, scutura-te de praf, intoarce asta in avantajul tau si bucura-te...te apropii de urmatorul succes.

Stiu ca suna desprins din cartile motivationale americane, dar daca citesti cu atentie realizezi ca sentintele de mai sus au sens. Ce este cel mai usor de facut atunci cand esti in impas? Raspuns: SA RENUNTI!

Trebuie sa inveti faptul ca renuntarea nu este o optiune, nu este decat o cale sa cazi si mai tare, nu faci decat sa iti creezi si mai multe probleme. Asa se intampla in prezent in Europa, unde liderii statelor incearca sa rezolve criza ce ne macina de prea multa vreme si pentru ei sa renunte nu e optiune. La crearea monedei unice multi analisti ii cantau sfarsitul, insa contrar asteptarilor a mers bine o vreme, pana cand interesele au dus la neintelegeri intre cei care au contribuit din umbra la aceasta uniune. Rezultatul nu a intarziat sa apara si apoi stim cu totii unde s-a ajuns.

In prezent, mai mult ca niciodata, toata lumea sau majoritatea ii previzioneaza sfarsitul monedei euro, care nu va veni. Nu va veni pentru ca, dupa cum am spus, sunt prea multe interese si resurse implicate, fapt ce contribuie la depunerea unor eforturi imense prin care euro este ajutat din toate partile.

Afacerile sunt uneori guvernate de o fraza care cred ca se aplica in strategia prin care se incearca sustinerea monedei europene si anume: "Cat esti dispus sa pierzi pentru a castiga?" Foarte putine sunt afacerile in care sunt momente cand se castiga fara a pierde nimic si asta in situatiile cand sunt scheme piramidale. Daca pana acum multa lume cauta tranzactii din care doar ei erau cei ce castigau, in prezent economia a indreptat ochii catre intelegerile de tipul "win-win". Iar asta este viitorul, un fel de barter, dar pe bani.

Revenind la euro si economia fragila in care ne traim astazi clipele, constatam ca principiul "Cat esti dispus sa pierzi pentru a castiga" s-a aplicat in cazul Greciei, de care nu se mai aude nimic. Nici greve, nici amenintari din toate directiile, atentia s-a mutat in alta parte a Europei, pentru ca de Grecia sa se ocupe adevaratii responsabili cu destinele economiei. 

O alta componenta importanta in sustinerea monedei euro sunt cursurile de schimb din tarile unde nu a fost adoptata inca, dar fac parte din UE. Un curs de schimb stabil poate da o predictibilitate a tendintelor macro si microeconomice. De curand Bulgaria si Romania au fost laudate de eforturile depuse, oare de ce?

Adunate, argumentele prezentate mai sus ma fac sa cred ca euro va deveni puterea pentru care a fost conceputa. Rezultanta aporturilor mici din partea fiecarui membru al UE nu poate fi decat unul singur: supravietuirea EURO (pentru moment) si reinventarea sa intrun reper de luat in seama (pe viitor).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu