14 decembrie 2011

Muncim pe rupte sau inselam de spargem?

Economia, prin urcusurile si coborasurile sale, genereaza sau creeaza mai multe tipuri de caractere umane.


Pentru a face o clasificare ar trebuie sa apelam la serviciile unor sociologi, la studii elaborate care ar costa prea mult si ar spune foarte putine pentru oamenii care nu au cunostinte, cel putin medii, in citirea unor astfel de studii. Asa ca voi incerca o clasificare ad-hoc in care voi lu in considerare doar extremele.

Eu spun ca sunt doua tipuri de caractere: muncitorul si speculantul.

Acum fiecare dintre cele doua au avantaje si dezavantaje, contributii pozitive sau negative. Muncitorul isi rupe spatele prin munca sau sta treaz nopti la randul pentru a gasi solutii sa faca mica sa afacere sa mearga. Rezultatele vor fi, de cele mai multe ori, mici sau se vor ivi peste o perioada foarte lung de timp. Partea cea mai grea vine cand, fiecare dintre noi care muncim pe rupte, evaluam rezultatele cu investitiile facute. Concluziile care vor fi din start trase nu vor fi conform asteptarilor si atunci ne transformam in speculanti, inselatori pentru a creste rezultatele(castigurile).

Cei mai multi aleg calea intenetului care ofera posbilitati imense, multe dintre ele nu au fost constientizate inca, dar vor fi. Multe din inselatoriile care se petrec pe internet promit foarte multe (castiguri imense si imediate) altele speculeaza inclinatia umana catre noroc (loterii care te anunta ca ai castigat, fara sa participi, nu e putin ciudat?).

Inselatoriile cu loteriile online incep cu un mesaj care pana acum ceva timp era in engleza, eu am primit un astfel de mesaj in romana de data aceasta, el arata ca in imaginea de mai jos.


In e-mail-urile de acest gen sunt "toate instructiunile pentru a intra in posesia premiului" si recomandarea de a pastra secret acest mesaj. Datele de contact sunt nelipsite dupa cum vedeti. Partea frumoasa este ca ei vor cere, pentru a primi acest premiu, o taxa de transfer bancar a sumei, transfer care nu va avea loc niciodata. 

La vederea acestor mesaje fiecare dintre noi se gandeste: "Daca merge le ei de ce nu ar merge si la mine, nu?". Va merge o data, de doua ori, dar intrun final nu ne va mai merge. Oportunitati sunt in online destule pentru toti, multe dintre ele nu au fost descoprite si, desi nu constientizam, poate este o nevoie critica de ele.

Aveti pe mana, in acest moment in care cititi articolul, o resursa imensa - internetul, cele mai multe dintre resurse sunt gratuite, folositi-le si creati un produs al vostru care sa aduca plus valoare voua si indirect mediului in care traim.

Voi ce ziceti muncim pe rupte sau inselam de spargem?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu