7 februarie 2012

ACTA - cine are de castigat?! Eu spun ca noi toti!

De la aparitia radioului si invazia capitalismului s-a creat un curent prin care toti indivizii vor sa acumuleze averi prin munca mai mult sau mai putin cinstita sau mai sau mai putin muncita.


Batalia cea mai mare care se da pe taramul media este asupra protejarii drepturilor de autor sau valorificarea la maximum a potentialului detinut de acestea. Pe scurt s-a creat un mecanism de protectie, ar zice unii sau de cenzura ar zice altii. Marile case de productii si corporatii software au pus cap la cap un cod prin care ei pot avea acces la informatiile pe care le punem in comun sau pe care le transmitem de la unii la altii. Pentru cei care traiesc din furnizarea de continut si software piratat asta este sfarsitul vietii asa cum o stiu ei, deci un dezastru. Pentru multi dintre noi care ascultam radio, privim la tv sau mai citim o stire pe internet nu inseamna mare lucru.

Partea cea mai frumoasa este ca toata lumea se agita, desi nu ar trebui sa o faca!

Acum multa lume se agita si vor zice: "Esti nebun, cum sa nu ne agitam?!" Da, eu va spun sa nu va agitati pentru ca internetul asa cum il stim noi se va transforma si beneficiarul final vom fi tot NOI!

Sa zicem ca se aplica ACTA, vor fi siteuri inchise, vor fi amenzi, se vor confisca calculatoare si servere, apoi ce se va intampla? Nimeni nu va mai cumpara nimic si vor pierde si mai mult ca pana acum. Se va lasa linistea pe internet, pentru ca nimeni nu va da share la nimic, nimeni nu e atent la ce spune cineva prin cuvinte (si aceste pot fi sanctionate!). Este verificata expresia conform careia o poza sau un cantec face cat o mie de cuvinte si pe acest considerent eu va spun sa nu va agitati prea tare. 

Prin constrangere nu se rezolva nimic decat pentru foarte scurta vreme. Conform fizicii oricarei actiuni ii corespunde o reactiune, egala ca forta si de sens contrar, iar noi, consumatorii, suntem de cateva mii sau milioane de ori mai multi decat cei care vor sa impuna ACTA. Inseamna ca factorul de multiplicare a reactiunii este imens, rezultand o forta care nu cred ca are numar sa o poata exprima fizic.

Ce se va intampla?

Dupa parerea mea se intampla si in prezent, ceea ce va fi in viitor un trend caracteristic internetului si informatiei in general, ACTA doar accelerand procesul. In prezent sunt persoane, firme sau corporatii care au inteles ca doar oferind ceva gratuit vor putea reusi sa monetizeze serviciul sau produsele pe care le ofera. Astfel ca avem artisti care dau spre descarcare gratuita ultimul album(de ex: BUG Mafia), iar pentru o prestatie live iau bani frumosi. Exista corporatii de software care ofera programele pe care le produc gratuit (de ex: GOOGLE - browser, cautare, sisteme de operare), ele castigand din anunturile sponsorizate sau produse adiacente. Vreti sa editati documente, sa desenati, sa trimiteti email, sa faceti ce vreti voi? Atunci  folositi aplicatii online ce fac toate astea.Sigur nu sunt la fel de avansate, dar vor fi in viitor si in plus nu trebuie sa instalati nimic pe calculatorul vostru. Frumos, nu?

Solutia pentru ocolirea acestei constrangeri sunt si in prezent, doar trebuie folosit motorul de cautare care iti ofera rezultate gratuit cu solutiile gratuite pentru a fenta sistemul. Nimeni nu vrea sa plateasca pentru ceva ce poate folosi gratuit si daca exista, atunci folositi-l!

Viitorul internet este un mediu in care informatia este gratuita, prin ACTA se accelereaza eliberarea si transformarea ei in ceea ce trebuia sa fie de la inceput. Asa ca nu disperati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu