29 septembrie 2011

Calendar Economic - Review

Ce se intampla?

In lume toate merg pe dos. Oare asa este? O vorba inteleapta spune ca pentru a ascunde ceva cel mai bine il pui la vedere, noi, sau unii dintre noi, asa ar trebui sa facem. Ar trebui sa observam efectele care produc cele mai mari pagube si sa mergem pe firul lor pana la cauza ce le-a produs.


Nu sunt economist, dar cred ca cei care se numesc analisti economici  s-au complicat prea mult si mecanismele simple si evidente, pe care nimeni nu le ia in seama, isi fac treaba aducand milioane de euro si dolari in buzunare. Cine sunt acesti oameni? Au studii superioare? De unde provin? Cine ii / pe cine sustin?

Nu vom sti niciodata si chiar daca vom sti nu ne va ajuta cu nimic. Antreprenorul, trader-ul sau orice persoana care lucreaza cu bani are datoria fata de el insusi de ai inmulti indiferent de situatie. Cum va face asta nu intereseaza decat pe cel in cauza, ceilalti nu pot face decat sa ii studieze metodele si eventual sa le aplice.

Anul acesta s-au succedat evenimente (anunturi, stiri) care au facut ca fluctuatiile economiilor mondiale si indicii de referinta sa aiba grafice care nu urmau nici o logica. Oare asa este?

In 2008 incepea dezastrul economic din America catre lume si astazi Europa si coloniile joaca un meci de tenis in care nu s-a decis nici un castigator. In urma cu putin timp a avut loc o corectie, care trebuia facuta de mai multa vreme, si ratingul de tara al SUA a fost coborat in momentul in care datoria lor publica ajungea la un maxim istoric. Impasul politic a fost trecut si totul a fost trecut cu vederea in momentul in care mai multe tari din UE intampina dificultati financiare serioase. De Grecia stim de multa vreme, au aparut potentiale tari cu probleme ca Irlanda, Spania si Portugalia si astfel s-a uitat de America. Dolarul s-a apreciat usor in raport cu dolarul si leul se depreciaza in raport cu euro si dolar. Anunturile economice si razboaiele mediatice intre sefi de state si agentii de rating au dus la "razbunari" ce lovesc in cei mai multi, cei prea mici sa poata conta in acest proces care se numeste ECONOMIE. Dupa mai multe intalniri care s-au soldat cu esecuri si nu au fost gasite instrumente financiare de salvare a zonelor bolnave ale UE, agentiile de rating au coborat standardele pentru Italia si doua banci din Franta. Rezultatele s-au regasit in deprecierea monedei europene fata de dolar si a monedelor economiilor emergente in raport cu euro.

Agentiile de rating - actori principali

In acest moment agentiile de rating isi joaca rolul principal in piesa economiilor mondiale. Pana in prezent acestea si-au facut simtita prezenta prin consultanta acordata corporatiilor, statelor, apoi ele au inceput sa faca predictii si ierarhizari. Acestea nu au facut decat sa separe economiile unele de altele, practic dictand trendul in lume si servind intereselor unor investitori. Agentiile de rating sunt cel mai influent instrument de control al pietii, care pana in prezent pare sa isi faca treaba. Problema majora pentru ele este sa isi mentina credibilitatea si pentru aceasta va trebui ca pe viitor sa aduca justificari valide in favoarea unor decizii pe care le vor lua. In razboiul agentiilor de rating a intrat si China, dar are rol clar doar de destabilizare si diversiune.

Evenimentele care atrag atentia saptamana viitoare vor fi actualizarea ratei somajului si modificarea locurilor de munca din America, iar in Europa deciziile care vor avea ca target rata dobanzii Bancii Centrale Europene. Ambele evenimente pot inclina balanta catre Europa sau America.

Personal consider ca saptamana viitoare euro se va aprecia in raport cu dolarul dat fiind programele anuntate de Barroso si eforturile depuse de statele europene de a se salva de la un dezastru economic. America trebuie sa lupte pe doua fronturi, impotriva Chinei si a Europei, in plus mai are povara unei economii cu probleme mari, nu va putea sa sustina un curs valutar favorabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu